BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 






 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

11 Ιουνίου 2005

Την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με την καθιέρωση της αιτιώδους καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, πρότεινε ο Βουλευτής Β' Αθηνών Σταύρος Μπένος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπένος πρότεινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, την καθιέρωση της αιτιώδους καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, με την επικύρωση της 158 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας.

¨Θα οφείλαμε να ξεκινήσουμε - και το λέω σε σας της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι - από το πώς θα ενισχύσουμε τη θέση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα¨, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπένος.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της χώρας μας, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής, αναιτιώδης καταγγελία και αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη, δηλαδή για το έγκυρο της απόλυσής του, δεν απαιτείται η συνδρομή κάποιου αντικειμενικού λόγου.

(Ακολουθεί το κείμενο αγόρευσης στη Βουλή του Βουλευτή Β' Αθηνών κ. Σταύρου Μπένου).
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΑ'

Σάββατο 11 Ιουνίου 2005



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ τον κ. Φωτιάδη. Ο κ. Μπένος έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Μετά τον Φωτιάδη να δω τι θα πεις εσύ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας δεν θα ήθελα να βρίσκεται στη θέση τη δική μου.

(Χειροκροτήματα)

Είμαι τόσο άτυχος να μιλάω μετά τον Ηλία. Θα προσπαθήσω, όμως, να ξεπεράσω το σοκ και να ανταποκριθώ στοιχειωδώς.

ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Είσαι παλαιός Βουλευτής και θα τα καταφέρεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Συνεχίστε με έναν άλλο ψαλμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.Συνεχίστε, κύριε Μπένο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περίοδος διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η χώρα ήταν σε ένα εξαιρετικό σημείο. Ήταν η Ελλάδα της ΟΝΕ, η Ελλάδα της Ολυμπιάδας, η Ελλάδα των μεγάλων έργων, η Ελλάδα του μεγάλους κύρους στο εξωτερικό. Είχε πραγματικά ένα υπέροχο εφαλτήριο η Νέα Δημοκρατία, να ξεκινήσει από εκεί και να πάει μπροστά.
Το εφαλτήριο αυτό ενισχύθηκε ακόμα παραπάνω με την πρόσφατη ετυμηγορία και την άνετη και μεγάλη νίκη που έδωσε ο λαός στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία.

Είμαι από εκείνους τους πολιτικούς - και το έχω δηλώσει και το έχω κάνει πράξη πολλές φορές- που θέλω η αντίπαλη παράταξη να πηγαίνει καλά. Θέλω η δική μας αναμέτρηση να γίνεται σε ένα υψηλό επίπεδο. Ποτέ δεν μπόρεσα κυριολεκτικά να καταλάβω αυτή τη συμπλεγματική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που δυστυχώς κυριαρχεί ακόμα και σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά.

Ζήσαμε τον πρώτο κύκλο, όπου η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχείρησαν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα στο κρίσιμο «υπογάστριο», δηλαδή στο πεδίο της οικονομίας. Ό,τι και αν λέμε, αγαπητοί συνάδελφοι, όποια και αν είναι η συγκυρία, η οικονομία τη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ μεγάλες προόδους. Όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά έκανε προόδους. Ήθελα να ήξερα σήμερα, πώς θα σκέπτεται ο κ. Αλογοσκούφης, όταν μιλάει με τον εαυτό του, ή ο κ. Καραμανλής μετά απ' αυτήν την πορεία που διέγραψαν και την επιλογή της απογραφής.

Σας θυμίζω, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι στην αρχή είχε γίνει ενθουσιωδώς αποδεκτή από την κοινή γνώμη. Για δείτε τώρα, η κοινή γνώμη τι θέση παίρνει απέναντι σ'αυτήν την άτυχη επιλογή της απογραφής. Ακολούθησε μία δεύτερη επιλογή που επιχειρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να γίνει «σημαία». Ήταν το περίφημο θέμα της διαφάνειας και «πάτησε» πάνω στην υπόθεση του βασικού μετόχου, ένα σφάλμα - γιατί εμένα μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους- που διαπράξαμε από κοινού στο Σύνταγμα και που πιστεύω ότι σιγά-σιγά αρχίζει και γίνεται αντιληπτό απ' όλους μας. Ελπίζω, όποτε γίνει αναθεώρηση, να φύγει αυτό το πράγμα. Βλέπω, όμως, ότι και αυτό κατέπεσε.

Όλη αυτή η πορεία αυτών των δύο βημάτων έγινε μ' ένα ιδεολογικό υπόβαθρο -αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σε σας απευθύνομαι καλοπροαίρετα- ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεσαίος χώρος και ο χώρος της ήπιας προσαρμογής. Είδαμε όμως, ότι μέχρι πριν από ένα μήνα όλη αυτή η ιστορία οδηγούσε σε μεγάλο προβληματισμό τον ελληνικό λαό και ώ του θαύματος βρέθηκε ο «από μηχανής θεός». Ο «από μηχανής θεός» είναι έτσι ξαφνικά όλη αυτή η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η προμετωπίδα σας σήμερα, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η συζήτηση, αυτό είναι το ζήτημα που κυριαρχεί σήμερα και εδώ και στην ελληνική κοινωνία.

Αραγε τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή που ετοιμάζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, για τον ελληνικό λαό και σε τι κοινωνικό υπόβαθρο προετοιμάζεται αυτή η μεταρρύθμιση; Απ' όσα έχουμε δει μέχρι τώρα για την ίδια τη σύμβαση με τον ΟΤΕ και αυτήν που θα φέρετε με τις τράπεζες, στην ουσία πρόκειται για μία τεράστια απορρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας, πρόκειται για μία τεράστια απορρύθμιση των κεκτημένων των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, πρόκειται για έναν τεράστιο διχασμό που θα μπει μεταξύ των εργαζομένων, παλαιών και καινούργιων εργαζομένων, όπως φάνηκε από τη σύμβαση του ΟΤΕ, εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, είναι πρακτικές αυτές, να διαιρούμε τους εργαζόμενους και να προσπαθούμε μάλιστα να διαμορφώσουμε και αντίστοιχη αντίληψη στην κοινή γνώμη;

Είδαμε πρόσφατα μία δημοσκόπηση που λέει ότι η κοινή γνώμη είναι κατά της μονιμότητας. Γιατί το λέει αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, η κοινή γνώμη; Το λέει επειδή έχει εμβαθύνει στο τι είναι μονιμότητα, στο «σκληρό πυρήνα» του δημόσιου τομέα ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που στην ουσία δεν υπάρχει, απλώς υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, που κατοχυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων; Το λέει ο απλός πολίτης, γιατί έχει ταλαιπωρηθεί από το δημόσιο τομέα και από το κράτος και αυτήν την ταλαιπωρία του την εκφράζει σε δυσφορία και σε αρνητική στάση. Μην οδηγούμαστε, λοιπόν, έτσι, τόσο εύκολα σε τέτοιες «συνταγές», που είναι επικίνδυνες.
Θα οφείλαμε να ξεκινήσουμε - και το λέω σε σας της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι- από το πώς θα ενισχύσουμε τη θέση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Εγώ, λοιπόν, έχω να καταθέσω στην Κυβέρνηση -να ξέρετε ότι το είχα κάνει και στην παράταξή μου και δεν είχε γίνει αποδεκτό- θα καταθέσω και για τα Πρακτικά της Βουλής μία σύμβαση, την 158 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας η οποία έχει κυρωθεί από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Σουηδία η Ισπανία και άλλες μεγάλες χώρες. Η σύμβαση αυτή λέει ότι αν απολυθεί ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, απομειώνεται το διευθυντικό δικαίωμα και πρέπει να είναι αιτιώδης η απόλυσή του.
Σας διαβάζω ένα άρθρο της: «Εργαζόμενος δε θα μπορεί να απολυθεί αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζομένου ή να βασίζεται στις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, του καταστήματος ή της υπηρεσίας».

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν θέλουμε αυτό το πράγμα, να πιέσετε και την Κυβέρνησή σας για να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους.

ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Αυτό ισχύει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Δεν ισχύει σήμερα. Η απόλυση είναι αναιτιώδης, δεν είναι αιτιώδης και δεν είναι καθόλου θωρακισμένος ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
Το μεγάλο ζήτημα, λοιπόν, και το μεγάλο ζητούμενο είναι ακριβώς να στρέψουμε και το βλέμμα μας προς τα κει. Καταθέτω τη σύμβαση για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μπένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Βεβαίως, πλάι σ' αυτό υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, αγαπητοί συνάδελφοι, που ήταν κι αυτό στην προεκλογική σας προμετωπίδα. Είναι το κράτος, είναι ο ρόλος του κράτους. Δεν είναι καλό να απαξιώνουμε το κράτος με το κλίμα που υπάρχει σήμερα και με όλες αυτές τις λίγο επικίνδυνες θεωρίες που διατυπώνονται περί κρατισμού.
Ο κρατισμός και ο μη κρατισμός δε συνιστούν ιδεολογία. Ο κρατισμός είναι ένας όρος που έχει σχέση με την ποιότητα λειτουργίας και το ρόλο του κράτους. Αλίμονο αν εμείς, οι πολιτικοί, απαξιώνουμε το κράτος, που είναι το μοναδικό ρυθμιστικό πράγμα που έχουμε στα χέρια μας υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλουμε πραγματικά να αποδώσουν τα κοινωνικά μέτρα. Κοιτάξτε, όμως, τι έγινε με την κυβέρνηση Σημίτη. Αύξησε τους κοινωνικούς πόρους, τους έφθασε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοντά στο 26,5% του ΑΕΠ, αλλά επειδή δεν υπήρχε καλή διαχείρισή τους από το ελληνικό κράτος και επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή και επειδή υπάρχει εισφοροδιαφυγή, δεν αποδίδει το κοινωνικό κράτος.

Συνεπώς, αγαπητοί συνάδελφοι, μιας και μιλάτε για επανίδρυση του κράτους, αναρωτηθείτε, τι έχει κάνει η Κυβέρνησή σας για την επανίδρυση του κράτους. Μήπως προχώρησε στην εσωτερική αξιολόγηση του κράτους, υπαλλήλων και οργανικών μονάδων, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο; Μην τα ρίχνετε πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έκανε αρκετά πράγματα. Εντάξει, αυτό δεν το έκανε, αλλά δεν είναι αναγκαίο να γίνει;

Προχωρήσατε άραγε σε άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με τη δομή του κράτους; Δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην αιρετή περιφέρεια; Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουμε αιρετή περιφέρεια και αιρετό περιφερειάρχη.
Ακουσα τον Πρωθυπουργό να μιλάει για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, να λέει ότι θα τα κάνετε κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών. Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, ούτε δυστυχώς το έχουν καταλάβει οι υπεύθυνοι του Υπουργείου: Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών από την ίδρυσή τους είναι κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών, γιατί ο πολίτης εμφανίζεται μία φορά και με μία υπογραφή ή εξουσιοδότηση καταθέτει το ΚΕΠ ό,τι δικαιολογητικά χρειάζεται.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αλλο πράγμα χρειάζονται τα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ χρειάζονται να γίνουν ένα πλήρες υποκατάστημα του κράτους και να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη.
Πλάι, λοιπόν, στη «μάχη» που πρέπει να δώσουμε στο πεδίο της κοινωνίας, πρέπει να δώσουμε και μία μεγάλη «μάχη» για την πραγματική εξυγίανση του ελληνικού κράτους.
Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω τι θα αποφέρει αυτή η τριήμερη συζήτηση, γιατί το θέμα δεν είναι τί πρόσκαιρη επικοινωνιακή προβολή ή υπεροχή θα έχει το ένα ή το άλλο κόμμα. Δεν ξέρω τι και ποια και πόσα μηνύματα θα πάρει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που ξέρω είναι ότι με την επικείμενη «σημαία» των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της απορρύθμισης της αγοράς, από τη Δευτέρα το πρωί περιμένουν πολλά δεινά και μία μεγάλη επίθεση οι εργαζόμενοι και το κοινωνικό κράτος. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι το «ανάχωμα» μαζί με τους αγώνες του λαού για να αποτρέψουμε αυτές τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζετε στο κεφάλι των Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ).
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: [email protected]

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης