BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 






 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Ομιλία του Βουλευτή Β' Αθήνας Σταύρου Μπένου στην Ημερίδα του ΠΑΣΟΚ

"Δημοκρατία - Διαφάνεια: Οι Προγραμματικές Θέσεις του ΠΑΣΟΚ"

Ξενοδοχείο Divani Caravel
22/4/2007

Καταρχήν συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω να υποδεχθείτε σήμερα ένα προσωπικό φόρτο που έχω, μια ιδιαίτερη συγκίνηση. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε δημόσια εκδήλωση ύστερα από την ανακοίνωση της αποχώρησής μου και μιας ιδιαίτερης συζήτησης που είχα με τον Πρόεδρο από τα δημόσια αξιώματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ήταν μια ανάγκη ψυχική, μια ανάγκη φιλοσοφική. Για μένα η πολιτική ήταν σαν ένα ταξίδι μέσα στο όνειρο. Είναι σπουδαίο πράγμα να συναντιέσαι με τον κόσμο των ιδεών και να παλεύεις για τις ιδέες και ήθελα πάντα είχα μια μεταφυσική αγωνία όλη αυτή η ομορφιά να κρατηθεί ακέραια μέσα μου.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω όπως διαβεβαίωσα και τον Πρόεδρο, ότι με τον ίδιο τρόπο που απαρνήθηκα τα δημόσια αξιώματα, θέλω να διεκδικήσω να είμαι αξιωματούχος δια βίου και στο διηνεκές των ιδεών της Παράταξής μας και των αγώνων της Παράταξής μας, της Παράταξης που σε μένα προσωπικά τα έδωσε όλα.

Και ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μου ανατέθηκαν ποτέ και Πρόεδρε σας ευχαριστώ δημόσια γι' αυτό, είναι η συμβολή μου σ' αυτό το πρόγραμμα και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο που έχω ένα πλούσιο βιωματικό φόρτο, γιατί μια ζωή, σκαλοπάτι - σκαλοπάτι έχω διατρέξει όλα τα δημόσια αξιώματα από την αυτοδιοίκηση μέχρι τους υπουργικούς θώκους και έχω ζήσει με ένα τρόπο έξοχο, φιλοσοφικό, θεωρητικό, ιδεολογικό, αλλά και βιωματικό το μέγα θέμα για το οποίο συζητάμε σήμερα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν θα ήταν τόσο σημαντικό να σας κάνω μια αποκωδικοποίηση κατά κάποιο τρόπο του περιεχομένου του προγράμματος στο μέγα θέμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Έχει όμως μεγάλη αξία να σας μιλήσω για τις αφανείς πλευρές του, τις υποδόριες πλευρές του, γιατί εκείνες είναι που θα δώσουν και θα μας δώσουν μεγαλύτερη δύναμη να παλέψουμε και ποιες είναι αυτές;

Πρώτα απ' όλα είναι η σαφής επιθυμία του Προέδρου μας, να αναδείξουμε την διαφάνεια ως κορυφαίο θέμα σ' αυτή την εκλογική μάχη. Όχι με όρους αμυντικούς, όχι με όρους γκρίζους, όπως η πολιτική ατζέντα και η Νέα Δημοκρατία επιβάλλουν, αλλά με όρους επιθετικούς. Με άλλα λόγια να σηκώσουμε και πάλι τις σημαίες οι οποίες είχαν υποσταλεί για ένα μακρό χρονικό διάστημα, τις σημαίες της ηθικής, της διαφάνειας, της δημοκρατίας. Είναι σημαίες δικές μας που για ένα διάστημα μας τις έκλεψε η Νέα Δημοκρατία.

Στην συζήτηση λοιπόν την αρχική που είχαμε με τον Πρόεδρο μας είπε ότι, δεν θα ήθελα παρατακτικά να μπει σε ένα κεφάλαιο αυτό το θέμα. θέλω το θέμα της διαφάνειας να διατρέχει όλο το πρόγραμμά μας, όπως η βαθύτερη επιθυμία μου είπε ο Πρόεδρος, είναι το θέμα της διαφάνειας, να διαφωτίσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και να γίνει ένα πραγματικό κίνημα που πρωτεργάτης για το κίνημα αυτό της διαφάνειας θα είναι το Κίνημά μας και ηγέτης του θα είναι και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Γι' αυτό λοιπόν θα δείτε ότι, διατρέχεται οριζόντια το πρόγραμμά μας από ένα πλήθος αρχών και αξιών που έχουν αυτό το στόχο. Του άπλετου φωτός, της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Ξεκινάει καταρχήν με έξι οριζόντιες αρχές, που όλες συγκλίνουν σ' αυτό, στη διαφάνεια, στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τους πολίτες, την λογοδοσία, την αξιολόγηση, την ποιότητα και την διαφάνεια.

Σε όλα τα κεφάλαια λοιπόν θα βρείτε διάσπαρτες όλες αυτές τις αξίες που το διαπερνούν από την μια άκρη στην άλλη. Και βεβαίως όλες αυτές τις αρχές, πολύ πιο επίμονα, θα τις συναντήσουμε στο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την νέα διακυβέρνηση, την προοδευτική διακυβέρνηση την δική μας, τους πολιτικούς θεσμούς και το κράτος.

Θέλω λοιπόν πίσω απ' αυτές τις μικρές λέξεις του προγράμματος, να σας μιλήσω για το βάθος και την ένταση που κρύβουν οι προγραμματικές μας θέσεις για τα ζητήματα της διαφάνειας.

Θέλουμε καταρχήν παντού σ' όλη την ελληνική κοινωνία να διαχυθούν, όχι με την μορφή κανόνων που έρχονται από πάνω, αλλά με την μορφή τρόπου ζωής, όλα αυτά τα ωραία ζητήματα της συμμετοχής, της δημόσιας διαβούλευσης, της λογοδοσίας, πώς όμως θα γίνει αυτό;

Θέλω να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας, που υπήρχαν και για μένα ακραίες στιγμές ομορφιάς στο δημόσιο και πολιτικό μου βίο. Θα σας πω κάτι πολύ απλό που το είπε και ο Πρόεδρος. Για φανταστείτε όλες τις αποφάσεις που παράγονται, είτε οικονομικές, είτε διοικητικές να γίνονται κτήμα των πολιτών, αυτό το τόσο απλό θέμα.

Όταν σας μίλησα για προσωπικό βιολογικό ακραίο περιστατικό και υπόδειγμα και παράδειγμά μου, αυτό που σας λέω Πρόεδρε το έζησα όταν έγιναν οι σεισμοί της Καλαμάτας. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν, όλες οι αποφάσεις, γιατί έρχονταν χρήματα από πολίτες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε, από προγράμματα και έπρεπε να υπάρχει διαφάνεια, να έχει εμπιστοσύνη ο πολίτης σε ένα ακραίο περιστατικό που τον βρήκε. Από την πρώτη ώρα κιόλας λοιπόν ήταν όλα ανοιχτά στους πολίτες. Ξέρετε πόσο λειτούργησε αυτό για την συμμετοχή των πολιτών; Για να πάρουν μέρος και να ξαναφτιάξουν την πόλη τους; Γιατί ήξεραν ότι όλα είναι στο φως. Μα τόσο δύσκολο είναι αυτό να το καθιερώσουμε, όλες οι διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις να είναι στο φως; Αυτό είναι ένα κορυφαίο σημείο του προγράμματός μας.

Μίλησε και ο Πρόεδρος και ο Βαγγέλης μετά, για τα θέματα της συμμετοχής των πολιτών δηλαδή του κοινωνικού ελέγχου. Γιατί καλός είναι και ο κρατικός έλεγχος αλλά πιστέψτε με είναι ο πιο αναποτελεσματικός. Δίνουμε απάντηση και σ' αυτό, ενοποιούμε όλα τα σώματα που κάνουν πειθαρχικούς ελέγχους. Θέλουμε όμως και βλέπω πολλούς διακεκριμένους συντρόφους μας, βλέπω τον Γρηγόρη, βλέπω τον Ηλία και άλλους πολλούς, θέλουμε να υπάρχει και ένας κώδικας δεοντολογίας και σε σας, που αυτά δεν επιβάλλονται με νόμο παιδιά ξέρετε, ένας νόμος δεοντολογίας στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αλλά θέλουμε όμως και την συμμετοχή των πολιτών όχι διαχειριστικά, θα σας φέρω παραδείγματα. Παραδείγματα που εγώ τα είχα εφαρμόσει ως δήμαρχος. Λέμε ότι υπάρχει διαφθορά στις εφορίες, στα νοσοκομεία, σε διάφορες εστίες και έχουν μεγάλη ένταση. Για φανταστείτε να υπάρχουν σώματα πολιτών που εθελοντικά θα προτίθενται, πείτε ας πούμε ότι σε ένα δήμο χίλιοι πολίτες θέλουν να πάρουν μέρος σ' αυτές τις διαδικασίες. Κάνουμε κλήρωση κάθε χρόνο πέντε πολιτών οι οποίοι θα είναι ένα σώμα κοινωνικού ελέγχου στο Νοσοκομείο του Βόλου ας πούμε.

Σας το λέω αυτό, είναι θεσμοί που μπορούμε άμεσα να τους βάλουμε, θεσμοί κοινωνικής λογοδοσίας που όπως σας είπα πριν μπορούν να διαμορφώσουν ένα πραγματικό πλαίσιο κινηματικό για την διαφάνεια.

Ερχόμαστε τώρα σε δυο άλλες περιοχές που θα προσπαθήσω πολύ απλά να σας περιγράψω. Η μια περιοχή είναι οι πολιτικοί θεσμοί της χώρας, που εδώ προβλέπονται πολύ σημαντικά πράγματα που δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα κεκτημένο του πολιτικού συστήματος, ούτε στην πράξη και της Παράταξής μας, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά ήταν στο ιδεολογικό μας οπλοστάσιο.

Μιλούμε για παράδειγμα για το πολιτικό χρήμα. Αλλά δεν τολμήσαμε μέχρι τώρα να φέρουμε ένα εκλογικό σύστημα όπως είπε ο Πρόεδρος που να το χτυπούν πραγματικά κατακέφαλα και το μόνο που μπορεί να γίνει για να χτυπήσεις το πολιτικό χρήμα, είναι οι μονοεδρικές περιφέρειες, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περιφέρειες και με την εσωκομματική δημοκρατία που θα δίνει και ένα κομμάτι βουλευτών με βάση τη περιφέρεια από τη λίστα. Είναι μια σημαντική καινοτομία.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία την οποία δεν τολμήσαμε, είναι πώς παράγεται - το είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναλυτικά - πώς παράγονται οι νόμοι. Εγώ θα σας το πω απλά. Μπορεί σήμερα κανένας πολίτης, ακόμα και νομικοί να διαβάσουν τους ελληνικούς νόμους; Υπάρχει μια απίστευτη πολυνομία, έχει μετρηθεί ότι το 70% της νομοθετικής ύλης ποτέ δεν εφαρμόζεται, δεν είναι η ώρα λοιπόν το Κοινοβούλιο να αστράφτει, να είναι στο φως και να κάνει και τα δυο πράγματα, αυτά που είπε ο Πρόεδρος, και από την μια μεριά να σταματήσει αυτή η ντροπή των τροπολογιών, να υπάρχει διπλή ανάγνωση όπως λέμε μέσα στο πρόγραμμά μας και να απαγορεύονται οι τροπολογίες μετά την λήξη της διαδικασίας μέσα στην Επιτροπή να πηγαίνουν νύχτα στην Ολομέλεια. Αλλά να παράγει και ωραίους νόμους, απλούς να τους διαβάζουν οι πολίτες. Αλλά νόμους όμως που θα μετράμε και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην κοινωνία, σε πολλές πτυχές, της κοινωνικής, της πολιτιστικής ζωής, της οικολογίας, του περιβάλλοντος. Να μετράμε δηλαδή τις επιπτώσεις τους, που πολλές φορές δεν το κάνουμε.

Ένα μεγάλο λοιπόν κομμάτι το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστούμε είναι ακριβώς η λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ένα άλλο κομμάτι που έχει σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης. Αν ρωτήσετε οι εννιά στους δέκα πολίτες θα σας πουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα με την απονομή της δικαιοσύνης είναι, η ταχύτητα στην απονομή της. Και τι φταίει συντρόφισσες και σύντροφοι;

Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά συζήτησα με πάρα πολλούς συντρόφους με μεγάλη εμπειρία για να καταλήξουμε σε δυο απλά μέτρα που περιγράφονται στο πρόγραμμά μας.

Το ένα μέτρο αφορά την κωδικοποίηση επιτέλους της νομοθεσίας, το οποίο ξέρετε με ειδικούς που μιλήσαμε, μπορεί να είναι έργο μιας τετραετίας, αν το πάρει υπό την αιγίδα του που πιστεύω εγώ πρέπει να υψωθεί στο ύψος του πρωθυπουργού αυτή η μεγάλη υπόθεση, δηλαδή και της παραγωγής των νόμων και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, γιατί το λέμε, το ξαναλέμε και διαχειριστικά δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη διαφάνεια του δημόσιου βίου και στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στην καλή και ταχύτερη απονομή της.

Αυτό αν το συνδυάσετε με την μηχανοργάνωση όλων των δικαστηρίων, για να μπορεί να έχει πρόσβαση και ο διάδικος, αλλά και ο απλός πολίτης σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής της έννομης τάξης στην χώρα και των αποτελεσμάτων της, θα έχουμε ένα άλλο μεγάλο βήμα κάνει στα πλαίσια της διαφάνειας του δημόσιου βίου.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα ακούσατε και δεν θέλω να επιμείνω, που έχουν σχέση με τους μετανάστες. Ο Πρόεδρος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το θέμα των απανταχού αδικημένων. Θέλουμε να δώσουμε λόγο και ρόλο πολιτικό και κοινωνικό σ' αυτούς τους κατατρεγμένους. Υπάρχουν και θέματα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που επιτέλους πρέπει να μπουν κανόνες, από το απλό θέμα της αδειοδότησης μέχρι το άνοιγμα στην ψηφιακή εποχή, τα οποία ακούστηκαν.

Εγώ θέλω να σας πω και θα κλείσω με το αγαπημένο μου θέμα, με το θέμα που έχω αφιερώσει 30 χρόνια ολόκληρα στο δημόσιο βίο, που είναι η λειτουργία του κράτους και βλέπω και τον Δημήτρη Μπέη απέναντί μου, τον τελευταίο Δήμαρχο της Αθήνας να σημειώσω, τον τελευταίο πραγματικό Δήμαρχο της Αθήνας.

Είμαι ευτυχής που ήρθε η ώρα Πρόεδρε, μαζί σας το είχα συζητήσει πολλές φορές, η Παράταξή μας ύστερα από ένα διάλογο που κρατάει σε όλο τον μεταπολιτευτικό κύκλο με πολύ μεγάλη σαφήνεια πια, να μιλάει για το κράτος που οραματιζόμαστε.

Είναι τέσσερις προτάσεις όλες και όλες σύντροφοι, γιατί είχαμε και από τον Πρόεδρο την οδηγία να είμαστε καίριοι, σαφείς και τα μέτρα που προτείνουμε να είναι απλά να μπορεί να τα καταλάβει ο πολίτης και να είναι εφαρμόσιμα.

Η πρώτη πρόταση και ο Πρόεδρος την είπε και ο Βαγγέλης. Ήρθε επιτέλους η ώρα να πάμε σε ένα απλό κράτος. Το κράτος μας είναι μικρό, όλες λοιπόν οι θεωρίες γύρω από το κράτος μιλούν ότι για να καταπολεμήσεις την διαφθορά πρέπει το κράτος να είναι ευανάγνωστο, απλό, λειτουργικό. Σκεφθείτε ότι στο λεκανοπέδιο έχουμε επτά επίπεδα διοίκησης.

Σκεφθείτε τι αδιαφάνεια υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά τα επτά επίπεδα και τι επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Πάμε λοιπόν σε τρία επίπεδα όλα και όλα. Στο κεντρικό κράτος που θα είναι επιτελικό και η κύρια αποστολή του κεντρικού κράτους ξέρετε ποια είναι συντρόφισσες και σύντροφοι; Η παραγωγή των δημοσίων πολιτικών, αυτή είναι η χαρά του μεγάλου πολιτικού, όχι να αναπτύξει πελατειακά δίκτυα. Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε αυτή η μεγάλη δυστυχώς ασθένεια στο πολιτικό βίο.

Θα έχουμε λοιπόν επιτελική κυβέρνηση που θα κρατήσει μόνο τις αμιγείς κρατικές αρμοδιότητες, όπως είναι η Εθνική Aμυνα για παράδειγμα, ή η πολιτιστική κληρονομιά, όλα τα άλλα θα πάνε στα δυο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Και λέμε επιτέλους καθαρά μέσα ότι έχουμε δυο επίπεδα, το επίπεδο των Δήμων που θα προκύψουν από ένα νέο Καποδίστρια που θα είναι 300 με 400 το πολύ γιατί πρέπει να είναι βιώσιμοι και το δεύτερο επίπεδο της αιρετής περιφέρειας με αιρετό περιφερειάρχη που θα κληθεί να παίξει ένα τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και στην αποκέντρωση της χώρας.

Αυτή είναι η μια μεταρρύθμιση η μεγάλη του κράτους που έχει σχέση με τις δομές του. Το κράτος ξέρετε είναι τρία πράγματα και όλοι οι θεωρητικοί συγκλίνουν σ' αυτό. Είναι οι δομές, είναι το ανθρώπινο δυναμικό και είναι και οι εσωτερικές του λειτουργίες.

Και το κράτος υπάρχει και εκεί μιλούμε μόνο για τους πολίτες, γιατί μέχρι τώρα είχαμε πάθει τη στρέβλωση οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αισθανόμαστε ότι το κράτος ανήκει σε μας. Ενώ το κράτος που γεννήθηκε κι ήτανε το κύριο αποτέλεσμα του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπου, το καλύτερο εργαλείο που έχουν οι πολιτικοί υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πεδίο λοιπόν του ανθρώπινου δυναμικού προτείνουμε δύο μεταρρυθμίσεις όλες κι όλες, απλές, που πρέπει να τις περάσουμε όμως παντού σε όλους τους πολίτες, για να ανεβάσουμε την αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά και να υπάρχει διαφάνεια μέσα στη λειτουργία του κράτους. Ποιες είναι οι δύο προτάσεις για το ανθρώπινο δυναμικό;

Πρώτον. Αυτόν τον περίφημο νόμο ενός μεγάλου Πολιτικού της παράταξής μας του Σάκη του Πεπονή τον 2190, το λεγόμενο νόμο για το ΑΣΕΠ, μια μεγάλη στιγμή της παράταξης, δυστυχώς τον κακομεταχειριστήκαμε ακόμα κι εμείς, γιατί προέβλεπε κάτι που δεν το εφαρμόσαμε ποτέ. Προέβλεπε τον ετήσιο διαγωνισμό για όλα τα μόνιμα στελέχη. Λέμε λοιπόν ρητά και κατηγορηματικά στο πρόγραμμα ότι από δω και μπρος θα υπάρχει ένας ετήσιος πολυμορφικός διαγωνισμός, που θα καλύπτει όλα τα μόνιμα στελέχη, από τον Νοσηλευτή μέχρι τον Πολιτικό Μηχανικό, το Γεωπόνο τους πάντες.

Και λέμε ρητά και κατηγορηματικά ότι καταργούμε αυτό το όνειδος των συμβάσεων έργου, που είναι μια κερκόπορτα που έχει κυριολεκτικά σμπαραλιάσει τη διαφάνεια κι έχει δώσει οξυγόνο όλα αυτά τα χρόνια στα πελατειακά συστήματα. Επίσης αυτά είναι για την είσοδο των παιδιών μας στο δημόσιο. Λέμε ρητά και κατηγορηματικά μέσα στο πρόγραμμα ότι θα καθιερώσουμε δείκτες αξιολόγησης σε όλες τις οργανικές μονάδες της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό; Να σας το πω πολύ απλά. Για να δεις σήμερα πως λειτουργεί ένας δήμος ή ένα νοσοκομείο ή ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή ένα αστυνομικό τμήμα πρέπει να έχεις κάποιους δείκτες για να δεις πως λειτουργεί και επί τη βάση αυτών των δεικτών να βαθμολογείται όχι μόνο η οργανική μονάδα, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουν ότι σήμερα γίνονται εκθέσεις αξιολόγησης, όλοι βγαίνουνε άριστοι χωρίς ουσιαστικά αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Ήρθε η ώρα επιτέλους να μπει η διαδικασία αξιολόγησης, όχι πιλοτικά Πρόεδρε, καθολικά από τη μια άκρη του δημοσίου μέχρι την άλλη και αυτό το πράγμα πραγματικά να διεισδύσει και μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Και σε ότι αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες του κράτους, όπου στο πεδίο των εσωτερικών λειτουργιών έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση με την κοινωνία της πληροφορίας. Η κοινωνία της πληροφορίας έδωσε στη χώρα μας μια καινοτομική λειτουργία, η οποία έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παγκοσμίως. Αναφέρομαι δηλαδή στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών. Τι προβλέπουμε στο πρόγραμμά μας; Προβλέπουμε το επόμενο ποιοτικό βήμα των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών, θα γίνουν πλήρη υποκαταστήματα του κράτους.

Για όλες τις υποθέσεις τους οι πολίτες που είναι 1200 τον αριθμό θα πηγαίνουν μόνο με μια επίσκεψη και αναλαμβάνουν τα κέντρα να διεκπεραιώνουν όχι αυτά που βλέπετε σήμερα, ακόμα και τις συντάξεις τους, ακόμα και τα επιχειρησιακά τους σχέδια οι επιχειρηματίες, οι πολεοδομικές άδειες, τα πιο σκληρά γιατί τα ΚΕΠ είναι σχεδιασμένα έτσι που να μπορούν να δεχθούν το σύνολο του κράτους.

Και καθιερώνουμε παράλληλα με αυτό την προθεσμία διεκπεραίωσης της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά. Θα λέμε δηλαδή τα πιστοποιητικά τάδε δίνονται σε μια μέρα, η άδεια οδήγησης δίνεται σε μια εβδομάδα, η σύνταξη του ΙΚΑ σε ένα μήνα. Όταν το κράτος δε διατηρεί την προθεσμία, ο πολίτης θα δικαιούται και θα παίρνει οικονομική αποζημίωση. Εγώ Πρόεδρε αυτό το θεωρώ μεγίστη μεταρρύθμιση για την παράταξή μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, όλα αυτά που σας είπα συγκροτούν τις προϋποθέσεις η διαφάνεια να γίνει πραγματικά ο πρωταγωνιστής όχι μονολεκτικά στο πρόγραμμά μας, αλλά και στη νοοτροπία μας και στην ελληνική κοινωνία.

Για να γίνει όμως αυτό και θέλω να τελειώσω όπως ξεκίνησα, πρέπει η διαφάνεια στον τόπο, όπως άλλωστε είναι η επιθυμία του Προέδρου, που θα μου επιτρέψετε να κάνω αυτή την προσωπική αναφορά που τον θεωρώ και προσωπικό εγγυητή αυτής της πορείας για τη διαφάνεια της χώρας, το Γιώργο τον Παπανδρέου, πρέπει να προσλάβει χαρακτηριστικά, προσέξτε σύντροφοι και με αυτό θέλω να κλείσω και θέλω να το λάβετε υπόψη σας, χαρακτηριστικά κινηματικά μέσα στο κίνημά μας, για να προσλάβει και χαρακτηριστικά κινηματικά στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: [email protected]

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης