BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 






 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό ΕΣ.Δ.Δ.Α. σχετικά με τα Κ.Ε.Π.

«Δεν είναι δυνατόν σ'αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΕΠ να πλήττουμε τους πρωταγωνιστές αυτού του θεσμού», τόνισε ο Βουλευτής Β' Αθηνών Σταύρος Μπένος κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Η επερώτηση, που συζητήθηκε την Παρασκευή 10/02/2006 στην Ολομέλεια της Βουλής, αφορούσε στην περικοπή θέσεων εργασίας, το κλείσιμο ή την υπολειτουργία πολλών ΚΕΠ, αλλά και στην προοπτική των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

[ακολουθούν οι αγορεύσεις, πρωτολογία και δευτερολογία, του Βουλευτή Σταύρου Μπένου.]


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β' ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
10/02/2006

Υπ' αριθμόν 42/25/25.1.2006 επερώτηση Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό ΕΣ.Δ.Δ.Α., σχετικά με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης παρουσίασε μία έρευνα μεγάλου δείγματος πολιτών, 6.000 πολιτών της Εταιρείας VPRC που ήταν ένας διθύραμβος πραγματικός για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Η αποδοχή των πολιτών ήταν σε ποσοστά πάνω από 90%, πράγμα πρωτοφανές για τη χώρα, αφού ποτέ άλλοτε δεν έχει καταγραφεί αποδοχή σε ποσοστό πάνω από 35% - 40%. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε προσωπικά από τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Ανδρεουλάκο που μίλησαν, βεβαίως, πολύ επαινετικά για το θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης των Πολιτών.
Καταθέτω στα πρακτικά αυτήν την έρευνα.
Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, μετά από αυτήν την έρευνα να υπάρχει και μία αντίστοιχη ανταπόδοση, κυρίως, των εργαζομένων στο θεσμό, όλων των εργαζομένων. Γιατί μπορεί η σύλληψη να ήταν καλή, μπορεί η εφαρμογή να ήταν θεαματική, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι κυριολεκτικά άλλαξαν το κλίμα ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες. Μάλιστα οι πολίτες εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό το κλίμα μπορεί σιγά-σιγά να μεταλαμπαδευτεί σε όλο το δημόσιο. Αντί, λοιπόν, να περιμένουμε μία επιβράβευση - και δεν κρύβω και τη συναισθηματική μου φόρτιση- αιφνιδιάστηκα από την αντίδραση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ανακοίνωσαν τις διαδικασίες πρόσληψης και μονιμοποίησης των παιδιών που δουλεύουν στα ΚΕΠ και εκεί είχαμε μία πολύ μεγάλη έκπληξη. Γιατί στις διαδικασίες αυτές της μονιμοποίησης μένουν σε εκκρεμότητα, κύριε Παυλόπουλε και κύριε Ανδρεουλάκο, 1.000 εργαζόμενοι.
Παρουσιάσατε ένα δελτίου Τύπου, όταν πήρατε αυτές τις αποφάσεις.
Καταθέτω στα πρακτικά το δελτίο Τύπου.
Και μέσα από το δικό σας δελτίο Τύπου αναφέρω τα νούμερα. Για να μην αρχίσουμε διαξιφισμούς επί τη βάσει των αριθμών, επικαλούμαι τους δικούς σας αριθμούς. Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 3.026. Συστήνονται 2.588 θέσεις, που από αυτές προκηρύσσονται 2.055. Από τις 2.055 οι 103 θα δοθούν σε προστατευόμενες κατηγορίες. Τελικά η προκήρυξη θα είναι για 1.952 θέσεις. Γι' αυτές προϋπόθεση είναι μέχρι 28.2.2006 ο κάθε συμβασιούχος να έχει 24μηνη υπηρεσία. Οι συμβασιούχοι με αυτήν την προϋπόθεση είναι 2.463. Επίσης, μπορούν να πάρουν συμβασιούχους με 18μηνη προϋπηρεσία. Συνεπώς, το σύνολο είναι 2.784. Αυτές τις 1.952 θέσεις τις διεκδικούν 2.784 εργαζόμενοι.
Και μία επισήμανση. Έχετε εξαιρέσει, αν δεν κάνω λάθος - αν κάνω λάθος να με διορθώσετε- και ειδικές κατηγορίες, όπως είναι Μουσουλμάνοι και Ρωσοπόντιοι που προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες και δείχνουν και την ιδιαιτερότητα και την ευαισθησία της πατρίδας μας και αυτό πρέπει να το διορθώσετε.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Όχι. Σας το λέω από τώρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Συνεπώς, χονδρικά τώρα. Από 3.000 περίπου εργαζόμενους, έχουμε 500 θέσεις που περικόπτονται και άλλες 500 θέσεις που λέτε ότι θα τις προκηρύξετε στο μέλλον.
Αυτό, αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, είναι μια πρωτοφανής δική σας ανακολουθία. Πάλι θα μιλήσω με χαρτιά δικά σας. Έχω εδώ μια παλιά κοινή υπουργική απόφαση, την 1257 - θα την καταθέσω- που την είχατε βγάλει πριν από λίγους μήνες και είχατε συγκροτήσει πολύ περισσότερες θέσεις. Θα την καταθέσω για τα Πρακτικά για να την δείτε αν θέλετε.
Επίσης, σε προηγούμενο έγγραφό σας που το υπογράφετε εσείς, κύριε Ανδρεουλάκο -διαβάζω ένα απόσπασμα στο τέλος- λέτε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι θέσεις των εργαζομένων θα δοθούν στα ΚΕΠ γειτονικών δήμων», λέτε για τα μικρά ΚΕΠ που λόγω παραγωγικότητας -θα μιλήσουμε παρακάτω γι' αυτό- θα τα καταργήσετε, «ώστε να μη θιγούν ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ούτε εκείνοι των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε». Εσείς τα λέγατε αυτά. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, από τον απολογισμό που κάνατε το 2005 λέτε -θα σας πω δικά σας λόγια από δικά σας κείμενα- για τα παιδιά των ΚΕΠ: «Προωθείται εντός του έτους 2005 η σύσταση μονίμων θέσεων για τη στελέχωση των ΚΕΠ από τρεισήμισι χιλιάδες συμβασιούχους, προκειμένου να λήξει η αβεβαιότητα και η ομηρία τους». Δικά σας λόγια είναι αυτά. Και αυτό θα το καταθέτω στα Πρακτικά. Επέλεξα απλώς ορισμένα από τα δικά σας λόγια, πριν από λίγους μόλις μήνες. Τι συνέβη, λοιπόν και αλλάξατε;
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σημείο που σας επερωτούμε. Είναι το κλείσιμο ή η υπολειτουργία πολλών ΚΕΠ, κυρίως ορεινών και ακριτικών περιοχών. Ορισμένα τα κλείνετε με το αιτιολογικό ότι είναι δύο ΚΕΠ στο ίδιο νησί για παράδειγμα. Θα φέρω για παράδειγμα τη Μήλο ή και άλλα νησιά. Ελαβα ένα πλήθος υπομνημάτων που φαντάζομαι πως θα τα έχετε λάβει και εσείς. Έχω σταχυολογήσει αυτά που θεωρώ ότι είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά. Θα έλεγα ότι μερικά από αυτά είναι σπαρακτικά, όχι αστεία. Θέλω να τα καταθέσω και αυτά στα Πρακτικά. Είναι από το Δήμο των Ψαρών. Στερούμε από τα Ψαρά μια θέση. Είναι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου, όπου στερούμε μια θέση ΠΕ, των δύο αυτών που ξεκίνησαν τη λειτουργία των ΚΕΠ. Είναι από τη Σύμη. Καταργούμε θέση από τη Σύμη. Είναι από το Δήμου της Μήλου που με τη θεωρία της δήθεν συγχώνευσης και εδώ καταργούμε θέσεις. Είναι ακόμα από το Δήμο Λαμιαίων και είναι και από το Δήμο Αχελώου, ένα μικρό ακριτικό δήμο.
Υπάρχει και ένα τρίτο σημείο που είναι το πλέον αφανές και θέλω εδώ την προσοχή σας, κύριε Υπουργέ. Φαίνεται πως δεν υπάρχει μια σαφής στόχευση για το πού πάτε τα ΚΕΠ. Φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον των ΚΕΠ. Και σας το λέω αυτό -και θέλω να με προσέξετε- με πολύ μεγάλη αγωνία.
Ποια είναι τα αίτια, τα οποία οδήγησαν σε αυτό το πράγμα; Κατά τη γνώμη μου τα αίτια είναι δύο. Είστε μόνοι και ανήμποροι μέσα στο πλαίσιο το κυβερνητικό για την προώθηση του θεσμού και δεν έχετε αντιληφθεί το βάθος του θεσμού. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Θέλω να σταχυολογήσω ορισμένες από τις πράξεις και τους λόγους σας.
Από τις πράξεις σας, κατ' αρχήν. Δεν δώσατε μάχη και παραιτηθήκατε από την επέκταση του θεσμού στις δύσκολες υποθέσεις. Τι κάνατε για παράδειγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία για να μπουν στα ΚΕΠ; Τι κάνατε για τις επενδύσεις, για τους μετανάστες; Τώρα παίρνουν και τις υποθέσεις των διαβατηρίων. Ποιος είναι ο λόγος να πάνε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα διαβατήρια; Επειδή λέτε ότι η αρμοδιότητα ανήκει εκεί; Ο πολίτης δεν μπορεί να καταθέτει τα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ και να διαβιβάζονται; Αυτή είναι η λογική των ΚΕΠ. Φαίνεται ότι δεν το έχετε αντιληφθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης): Χάνονταν, όμως.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Εγκαταλείψατε τα ακριτικά ΚΕΠ, που κυρίως χρειάζονται, γιατί όλο το κράτος έχει αποσυρθεί από εκεί για λόγους οικονομίας. Εμείς είχαμε έρθει σε διαπραγματεύσεις και είχαμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, προκειμένου να μπουν μεγάλες και σημαντικές μονάδες του κράτους, όπως είναι το Ταμιευτήριο, οι υποθέσεις του ΟΓΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ, το ΙΚΑ. Αν είχαν μπει όλοι αυτοί οι οργανισμοί μέσα, θα είχαμε πρόβλημα με τα ακριτικά ΚΕΠ;
Επίσης, κάνατε κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις. Είχατε δηλώσει εσείς, κύριε Ανδρεουλάκο, ότι τα ΚΕΠ είναι μόδα. Βεβαίως τα ΚΕΠ είναι μια από τις πιο καινοτόμες υπηρεσίες. Διαβάζω ένα φυλλάδιο του Υπουργείου Οικονομίας: «Τη συναντάς την ψηφιακή Ελλάδα κάθε φορά που αναζητάς πληροφορίες και τη βρίσκεις με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Την αισθάνεσαι κάθε φορά που αποφεύγεις τις ουρές, στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, επειδή καταθέτεις δικαιολογητικά και πιστοποιητικά μέσα από τα ΚΕΠ ή μέσω του προσωπικού σου υπολογιστή». Θα το καταθέτω και αυτό.
Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι προάγγελος των ΚΕΠ υπήρξε η υπηρεσία 1502, η οποία πήρε παγκόσμιο βραβείο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως καινοτόμος υπηρεσία στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Κύριε Υπουργέ, είχα διαβάσει στις δηλώσεις σας ότι τα ΚΕΠ είναι μια υπηρεσία «μπάι πας» της διοίκησης. Αυτή είναι η άποψή σας; Για εμάς τα ΚΕΠ είναι πλήρη υποκαταστήματα του κράτους. Είναι αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι του κράτους. Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί σύστημα εισροών και εκροών, αλυσίδα παραγωγής των διοικητικών υποθέσεων της χώρας και διαχωρισμός του συστήματος παραγωγής από τη διάθεση των διοικητικών υποθέσεων.
Τα ΚΕΠ είναι θεσμός που προωθούν ταυτόχρονα τη διοικητική πιστοποίηση, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την απλούστευση των διαδικασιών και την αυτόματη επικαιροποίηση. Τα ΚΕΠ επίσης δίνουν νόημα στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και συνδέουν το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος με τους πολίτες. Είναι η θρυαλλίδα που μπορεί να γίνει οδηγός για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και αν θέλετε να σας διατυπώσω και το προσωπικό τελικό μου όραμα, μια επίσκεψη του πολίτη, προθεσμία για την διεκπεραίωση της υπόθεσής του και αποζημίωση αν δεν τηρείται αυτή η προθεσμία. Αυτό είναι το τελικό όραμα του ΚΕΠ, ένα πλήρες υποκατάστημα του κράτους.
Τα ΚΕΠ με άλλα λόγια για να το πω απλά είναι η δημοκρατία της καθημερινότητας, είναι η δυνατότητα του κάθε πολίτη να έχει ίση πρόσβαση στο κράτος του, ανεξάρτητα από το πού μένει, το τι εισόδημα έχει και τι μέσα έχει. Αλλη φράση που είχατε πει: Μετατρέπουμε τα ΚΕΠ σε υπηρεσίες μιας στάσης. Ή μετατρέπουμε τα ΚΕΠ -το έχετε πει πολλές φορές και εσείς, κύριε Υπουργέ- σε κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών. Μα από τον ιδρυτικό νόμο είναι υπηρεσίες μιας στάσης και κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών, ίσως δεν το έχετε καταλάβει. Ή μετά διατυπώνετε τρία επιχειρήματα, ότι τώρα με την αυτόματη αναζήτηση εγγράφων, με τη διαλειτουργικότητα και το πρόγραμμα σύζευξης -εσείς το είπατε, κύριε Ανδρεουλάκο- σε δέκα χρόνια δεν θα χρειάζονται...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ(Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): ...(Δεν ακούστηκε).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Έ, τόσο το έχετε καταλάβει!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Ελάτε να μου κάνετε φροντιστήριο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Ακούστε, λοιπόν, τώρα. Για την αναζήτηση, αν δείτε κύριοι Υπουργοί, τον ιδρυτικό νόμο του ΚΕΠ -απόσπασμα του οποίου θα καταθέσω- λέει σε κάποιο σημείο: Ελέγχει την πληρότητα των αιτήσεων των πολιτών και σε περίπτωση που για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης απαιτούνται δικαιολογητικά που δεν υποβάλλονται μαζί με την αίτηση, το ΚΕΠ τα αναζητά και τα παραλαμβάνει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η αναζήτηση, κύριοι Υπουργοί, είναι στον ιδρυτικό νόμο.
Από την άλλη μεριά όταν αναφέρεστε στη διαλειτουργικότητα και οι πολίτες θα παίρνουν, κύριε Ανδρεουλάκο, όπως εσείς πιστεύετε από το σπίτι το πιστοποιητικό, ένα πρώτο ερώτημα είναι πόσοι πολίτες θα έχουν υπολογιστές; Σε τι ποσοστό; Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Εσείς τι πιστεύετε, ότι σύνθετες υποθέσεις, θα διεκπεραιώνονται από το σπίτι; Αυτές οι υποθέσεις που είναι μονοτμηματικές, δηλαδή απλές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά βεβαίως θα είναι σε on line σύνδεση. Όταν, όμως, είναι σύνθετη υπόθεση, όταν είναι μια αδειοδότηση, όταν είναι επένδυση, όταν είναι η άδεια της πολεοδομίας -γιατί αυτές οι υποθέσεις πρέπει να μπουν στα ΚΕΠ- όταν είναι η σύνταξη του Ι.Κ.Α., θα μπορεί να διεκπεραιώνεται από το σπίτι; Η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δεν θα χαθεί ποτέ, κύριοι Υπουργοί.
Ένα παράδειγμα είναι οι τράπεζες. Οι τράπεζες δεν είναι on line συνδεδεμένες; Σταμάτησε ο κόσμος να πηγαίνει στις τράπεζες; Πηγαίνει βεβαίως στα ΑΤΜ για απλές αναλήψεις και καταθέσεις, αλλά για τις σύνθετες τραπεζικές υποθέσεις δεν πηγαίνει στην τράπεζα; Και υπάρχει και το άλλο επιχείρημά σας, ότι είναι δαπανηρός θεσμός. Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο δαπανηρός θεσμός. Όσο στοιχίζει η λειτουργία ενός μεσαίου δήμου της χώρας, του δήμου Καλαμάτας, Χανίων, Αιγάλεω ή δέκα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου. Αυτή είναι η ετήσια δαπάνη ενός εκτεταμένου δικτύου χιλίων ΚΕΠ.
Υπάρχει τώρα και το μεγάλο επιχείρημα της παραγωγικότητας. Λέτε πιστοποιημένες διαδικασίες και επί τη βάσει αυτών κύριε Ανδρεουλάκο μετράτε παραγωγικότητα. Έτσι είναι η παραγωγικότητα; Παραγωγικότητα, κύριε Ανδρεουλάκο, είναι και η παροχή της δημόσιας πληροφορίας που δεν τη μετράτε. Είναι η οργάνωση ειδικών υπηρεσιών που κάνουν τα ακριτικά ΚΕΠ που δεν τα συμπεριλαμβάνετε. Για παράδειγμα στέλνουν γέροντες και τους κλείνουν ραντεβού με το Ι.Κ.Α., ή δίνουν εξισωτικές αποζημιώσεις ή δίνουν τουριστικές πληροφορίες. Κάνουν χιλιάδες πράγματα τα οποία δεν μετρώνται και δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα.
Βεβαίως, αν είχατε νέες υπηρεσίες στα ακριτικά ΚΕΠ, όπως σας περιέγραψα τις αγροτικές υπηρεσίες, ή τις τουριστικές υπηρεσίες ή τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε πραγματικά θα βλέπαμε πόσο παραγωγικά θα ήταν αυτά τα ΚΕΠ. Είναι, λοιπόν, εντελώς ψευδεπίγραφη η μέτρηση της παραγωγικότητας που κάνετε.
Εδώ, όμως, χρειάζεται να κάνουμε και ένα ακόμα ποιοτικό βήμα για το μελλοντικό ρόλο των ΚΕΠ. Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, αυτή η παραγωγικότητα την οποία εμφανίζετε, δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το ζητούμενο να αξιολογούμε, δηλαδή με ένα στατικό τρόπο, μέσω των πιστοποιημένων διαδικασιών την παραγωγικότητα των ΚΕΠ. Το ζητούμενο είναι να αξιολογούμε τις υπηρεσίες του κράτους μέσα από τα ΚΕΠ. Αυτή είναι κυρίως η αποστολή των ΚΕΠ, να δούμε δηλαδή πως ανταποκρίνεται το κράτος στα αιτήματα των πολιτών.
Δυστυχώς, τα τελικά θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Ένα πραγματικά αξιοζήλευτο και αγαπημένο σώμα από τους πολίτες, το πιο αγαπημένο σώμα -φαντάζομαι- εργαζομένων που υπήρξε ποτέ στη δημόσια διοίκηση, είναι αυτό που καλείται τώρα να πληρώσει αυτές τις καινοφανείς απόψεις. Έχω ένα πλήθος ψηφισμάτων και της ΚΕΦΚΕ και της ΕΝΑΕ και των εργαζομένων και θέλω να τα καταθέσω στο Κοινοβούλιο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μπένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και θέλω να πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο μια υπόθεση πολιτική. Κύριοι Υπουργοί, είναι μια υπόθεση βαθύτατα ηθική. Δεν είναι δυνατόν σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΕΠ να πλήττουμε τους πρωταγωνιστές αυτούς του θεσμού. Ελπίζω ότι σήμερα θα πάρετε το μήνυμα, κύριε Υπουργέ, και θα κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις για να πορευθεί με αισιοδοξία αυτός ο θεσμός για το μέλλον και να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι γιατί είναι πάρα πολύ άδικο. Δεν είναι μονάχα μια πολιτική εκτροπή είναι και μια ηθική εκτροπή αυτό που πάτε να κάνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Μπένος έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Θέλω να αφιερώσω όλη τη δευτερολογία μου στο πρόβλημα των εργαζομένων, γιατί σήμερα ακούστηκαν πολλά και θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες να μιλήσουμε γι' αυτά, όπως είναι οι συγκρίσεις των δύο περιόδων, από τότε ξεκίνησαν τα ΚΕΠ με την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και μετά που συνεχίστηκαν. Και θέλω να το κάνω αυτό, γιατί κοντά τριάντα χρόνια που είμαι στην πολιτική, δεν συνάντησα τόσα χαμόγελα και τόσο περίσσευμα ψυχής. Και θεωρώ πρωταγωνιστές αυτά τα παιδιά, όλα τα παιδιά, για την επιτυχία αυτού του θεσμού.
Πριν όμως θα ήθελα να κάνω και μια διευκρίνιση που έχει σχέση με θέμα προσωπικό που ηγέρθη στην Αίθουσα. Πολλές φορές ο κ. Ανδρεουλάκος και ο κ. Παυλόπουλος έχουν επαινετικά αναφερθεί σε μένα. Το σημειώνω ως ένα ευχάριστο γεγονός. Είναι καλό να δέχεσαι τέτοια πράγματα σε ένα ζοφερό κατά τα άλλα πολιτικό περιβάλλον.
Κύριε Ανδρεουλάκο, δεν στερούμαι περισσεύματος ψυχής για να το αποδεχθώ. Θέλω όμως να σας πω -και μέσα από σας και στον κ. Παυλόπουλο- ότι έδρασα ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας, μιας κυβέρνησης, μιας παράταξης, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σε τρεις διαδοχικές ηγεσίες. Ξεκίνησα με τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο. Μετά, όταν ήμουν Υπουργός Αιγαίου πρωτοεφαρμόστηκε το πρόγραμμα με τη μορφή του Προγράμματος «Αστερίας» και ήταν και η κ. Βάσω Παπανδρέου. Εν συνεχεία ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης. Μέσα, δηλαδή, σε ένα εύκρατο κλίμα και της παράταξης και των σημαντικών αυτών στελεχών της μπόρεσε να καρποφορήσει ο θεσμός.
Σε ό,τι αφορά τα σχόλια τα δικά σας και κυρίως του κ. Παυλόπουλου για το ότι υπήρχαν θεσμικά κενά, εγώ δεν έχω πρόβλημα, ξέρετε, να το πω ότι υπήρχαν. Και θα ήθελα στη δευτερολογία σας να μην έχετε κι εσείς πρόβλημα γι' αυτά που θα σχολιάσω, κύριε Ανδρεουλάκο. Ας κινηθούμε σε ένα άλλο κλίμα, σε ένα κλίμα υψιπετές, θα έλεγα, να φύγουμε λιγάκι από τη μιζέρια μιας τρέχουσας αντιπαράθεσης.
Είπε ο κ. Παυλόπουλος ότι υπήρχαν θεσμικά κενά. Εγώ το δέχομαι. Δέχομαι ότι δεν είχαν δημιουργηθεί οι οργανικές θέσεις, ότι δεν είχε λυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Το οικονομικό πρόβλημα όμως τότε λυνόταν κατά 75%, όπως ξέρετε, από το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Και είχα εξηγήσει και τότε στα παιδιά που ρωτούσαν γιατί δεν ξεκινάμε από την αρχή με μονιμοποίηση -που εγώ θα ήθελα- ότι επειδή ήταν στελέχη για την παραγωγική εκκίνηση του συστήματος, όπως επέβαλε τότε το πρόγραμμα, έπρεπε να είναι με συμβάσεις έργου.
Είχαμε έρθει σε μια συμφωνία με την ΚΕΚΔΕ. Η ΚΕΔΚΕ μέσω των οριζόντιων πόρων της, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έβαλε το 25% και είχαμε πει ότι, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη διετία -είχε δεσμευτεί τότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- θα χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι δε αφορά τους εργαζόμενους -νομίζω ότι το έχουμε πει ιδιαιτέρως πολλές φορές και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε- είχαμε φέρει νόμο, τον ν. 3200, με το άρθρο 24, που τακτοποιούσαμε και μονιμοποιούσαμε όλα τα παιδιά. Και είχαμε εκδώσει και τη σχετική υπουργική απόφαση. Θα τα καταθέσω και τα δύο στα Πρακτικά. Δεν ολιγωρήσαμε, δηλαδή. Όταν ήρθε ο χρόνος, κάναμε τη ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μπένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης): Πότε έγινε αυτό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Η ρύθμιση έγινε προς το τέλος του 2003, νόμος 3200. Θα σας πω την ακριβή ημερομηνία. Στις 9.12.2003 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στις 15.12.2003 βγήκε η υπουργική απόφαση που εστάλη σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες, σε όλα τα ΚΕΠ, για να κινήσουν τις διαδικασίες για τη μονιμοποίηση. Εμείς τότε είχαμε μία άλλη σύλληψη: κατά Δήμο και κατά Νομαρχία. Έτσι είχαμε πει, προκειμένου να μην υπάρχουν αυτές οι διαταραχές ανάμεσα στους εργαζόμενους, μία εσωτερική μετακίνηση που θα φέρει πάρα πολλά προβλήματα.
Έρχομαι τώρα στο θέμα των εργαζομένων. Κύριε Ανδρεουλάκο, θέλω λιγάκι να αφαιρεθείτε. Σας το ζητώ, δικαιούμαι να σας το ζητήσω από τον πόνο ψυχής που έχω καταθέσει για αυτή την υπόθεση. Στον πολιτικό μου βίο δεν υπήρξε τίποτε άλλο που να με συγκλόνισε τόσο πολύ. Ίσως το μόνο ισοδύναμό του ήτα οι σεισμοί της γενέθλιας πόλης μου. Δεν θέλω να μιλήσω με ένα πολιτικό λόγο τρέχοντα. Μιλάτε για παραγωγικότητα. Εγώ είμαι υπέρμαχος της παραγωγικότητας και των μετρήσεων. Δεν αμφισβητώ αυτό το πράγμα. Σας είπα, όμως, ένα άλλο πράγμα: δεν είναι αξιόπιστη αυτή η μέτρηση όταν αφορά ακριτικές περιοχές. Και δεν είναι αξιόπιστη, γιατί θα σας το πω πολύ απλά. Πάρτε για παράδειγμα τα Ψαρά, επειδή τα μελετήσαμε πολλές φορές, είναι και ένας ιστορικός Δήμος με πολύ μεγάλη εθνική προσφορά αυτό το νησί.
Τα Ψαρά, όπως και όλα τα μικρά ΚΕΠ, κύριε Ανδρεουλάκο, δεν έχουν ξεχωριστό κτίριο, είναι μέσα στο Δημαρχείο και συνεπώς δεν έχουν συνδέσει το δημοτολόγιο με το ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΕΠ, τα δίνουν εκτός διαδικασίας πιστοποίησης. Συνεπώς, δεν μετρώνται αυτές οι διαδικασίες, που είναι και οι περισσότερες. Και θέλω να το καταλάβετε αυτό, γιατί μας παρουσιάσατε ένα στατιστικό δελτίο και λέτε οι περισσότεροι δήμοι κινούν 40 διαδικασίες, οι άλλοι 50, οι άλλοι 60. Σας είπα ότι αν δεν κινηθείτε εσείς, προκειμένου να μπει στο σύστημα η σύνδεση εργασίας, δεν θα κινηθούν από μόνες τους.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα που το είχα κινήσω εγώ πιλοτικά προσωπικά, για να δω τι γίνεται με τις σύνθετες υποθέσεις.
Συντάξεις του ΟΓΑ, κύριε Ανδρεουλάκο: οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι περίπου 30.000 το χρόνο. Πώς γίνεται σήμερα; Υπάρχουν 5.000 ανταποκριτές του ΟΓΑ. Αυτοί οι 5000 ανταποκριτές του ΟΓΑ παίρνουν τα δικαιολογητικά από τους αγρότες, τα στέλνουν στο κεντρικό μαγαζί του ΟΓΑ και είναι 15 υπάλληλοι σε μία διεύθυνση εκεί να ελέγξουν τις 30.000 συντάξεις ετησίως. Το είχα κάνει σε 100 περίπου ΚΕΠ, για να δω πώς πάει. Φωνάξαμε μήνες νωρίτερα τους αγρότες -αφού είναι 1000 τα ΚΕΠ, αντιστοιχούν 30 κατά μέσο όρο συντάξεις σε κάθε ΚΕΠ- και τους είπα -τους έστειλα και ένα γραμματάκι- το εξής: θα φωνάξετε το μπάρμπα Γιώργη, την κυρά Καλλιόπη στο ΚΕΠ, θα τους κεράσετε και ένα καφεδάκι και θα μαζέψετε εσείς τα δικαιολογητικά και με ευθύνη δική σας θα τα στείλετε στον ΟΓΑ και θα τους πάτε με μία ανθοδέσμη τη σύνταξη στα γενέθλιά τους στο σπίτι τους. Και αυτό έκαναν. Σας το λέω αυτό, γιατί αν αυτό θα είχε για τις επιδοτήσεις τους, στους ψαράδες, για παράδειγμα, στα Ψαρά, αν θα είχε γίνει για τις αποζημιώσεις από διάφορες φυσικές καταστροφές, αν θα είχε γίνει μια συνεννόηση που εγώ την είχα ολοκληρώσει με την Αγροτική Τράπεζα για να βάλει μια θυρίδα, αν θα είχε γίνει με το Ταμιευτήριο, αν θα είχε γίνει με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με τον ΟΑΕΔ, με όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, ξέρετε πόσες δουλειές θα είχαν αυτά ακριτικά ΚΕ;. Σας ερωτώ, λοιπόν: οι εργαζόμενο φταίνε που δεν έχουν κίνηση τα ακριτικά ΚΕΠ; Περιμένετε να ανέβει η παραγωγικότητα μόνη της αν δεν κινηθείτε εσείς από το κέντρο; Με άλλα λόγια, τι θέλω να πω: είναι μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας, κύριε Ανδρεουλάκο -ξέρετε τι γίνεται- επειδή όλα λειτουργούν πια με την οικονομία της αγοράς και αποσύρονται κρίσιμες μονάδες -αποσύρονται τα δίκτυα των τραπεζών, τα δίκτυα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, των ΔΕΚΟ, γιατί λειτουργούν όλα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όχι στο σύνολο, αλλά στην κάθε μονάδα τους ξεχωριστά- εμείς δεν πρέπει να έχουμε αυτή τη λογική.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ)

Είναι δυνατόν το κράτος να έχει αυτή τη λογική; Το ξέρετε ότι στα Ψαρά, στα οποία αναφέρομαι και πάλι, ο διοικητικός προϊστάμενος είναι ο δήμαρχος γιατί δεν υπάρχει άλλος διοικητικός υπάλληλος; Δεν είναι κακό, κύριε Ανδρεουλάκο, αν δεν υπάρχει άλλος διοικητικός υπάλληλος σε μια ακριτική περιοχή, ο υπάλληλος των ΚΕΠ να κάνει και άλλες δουλειές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω λοιπόν να σας κάνω μια έκκληση, ψυχική και συναδελφική. Αν τα πολιτικά στερεότυπα δεν μας το επιτρέπουν να το αντιμετωπίσετε τώρα, αυτή τη στιγμή, κάνω έκκληση και σε σας και στον κ. Παυλόπουλο να το σκεφτείτε. Μια υπηρεσία που αλλάζει το κλίμα στη χώρα, μια υπηρεσία που καταξιώνει επιτέλους τη διοίκηση και εμάς τους πολιτικούς, μια υπηρεσία που την έστησαν στα πόδια της αυτά τα παιδιά, μην την κατακρεουργείτε, κύριε Ανδρεουλάκο, με αυτές τις προσεγγίσεις. Είναι ψυχική έκκληση αυτή.
Μιλάμε για τριακόσια με τετρακόσια παιδιά, όλα και όλα. Βρείτε τον τρόπο να δικαιώσετε αυτά τα παιδιά. Σας είπα και στην πρωτολογία μου ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι θέμα εξόχως ηθικό. Δεν είναι δυνατόν για πρώτη φορά να γευόμαστε τους καρπούς της αποδοχής των πολιτών για μια δημόσια απόφασή μας και μια δημόσια δραστηριοποίησή μας και εμείς να βρίσκουμε και να τιμωρούμε εκείνους που ανέδειξαν αυτή την υπηρεσία.
Να αρθείτε, λοιπόν, από τα πολιτικά στερεότυπα και να το πράξετε, γιατί αυτά τα παιδιά το δικαιούνται μέχρι ενός να τακτοποιηθούν. Γιατί ξέρετε τι θα πάθουν, κύριε Πρόεδρε; Ένα φοβερό αλληλοσπαραγμό. Δεν είναι μόνο ότι κόβετε τόσες θέσεις. Σκεφτείτε ότι από τα δυόμισι χιλιάδες παιδιά θα αλληλοσπαραχθούν για να μπουν τα δύο χιλιάδες παιδιά. Γιατί όταν σε ένα ΚΕΠ υπάρχουν τέσσερις εργαζόμενοι και θα μπουν οι τρεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Μπένο. Είστε σαφής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: -και αυτοί οι τέσσερις θα δημιουργήσουν-

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Μπένο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Τους αξίζει; Δεν τους αξίζει.
 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: [email protected]

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης