BENOS.gr  |  DIAZOMA.gr


Επικοινωνία  | 
Links

Επικοινωνία

     
 






 
     
 

 


 

 
 

Ομιλίες

Αγόρευση του Σταύρου Μπένου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου "Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού" του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΒ΄
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2004

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Σταύρος Μπένος.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, έχω και άλλες φορές διατυπώσει την άποψή μου από αυτό το Βήμα, ότι στο νέο ιστορικό κύκλο που έχει ανοίξει στην πατρίδα μας θα κυριαρχήσει ο ρόλος και η λειτουργία του κράτους. Η δεκαετία που διέρρευσε είχε στο επίκεντρό της κυρίως τα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής και έγιναν πραγματικά θεαματικά πράγματα σε αυτά τα δύο μεγάλα πεδία, αλλά από εδώ και μπρος όλες οι δημόσιες πολιτικές και όλα τα μεγάλα και τα μικρά όνειρα αυτής της χώρας θα αρθρώνονται γύρω από το καινούργιο κράτος που πρέπει να χτίσουμε.
 

Από την άποψη αυτή κάθε νομοσχέδιο που έχει σχέση με το κράτος και την Αυτοδιοίκηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να μπορέσει κανείς να το κρίνει αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει ακριβώς να το συγκρίνει με το όραμά μας -της κάθε πλευράς αλλά και ατομικά του καθενός- γι' αυτό το νέο κράτος που θέλουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα έλεγα δε ότι αν εμβαθύνουμε ακόμα παραπέρα μπορεί να έχουμε και ένα καλό μάθημα πολιτικής ιστορίας για το τι είναι πρόοδος και τι είναι συντήρηση και τι καθορίζει τις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις.
Αυτές καθαυτές οι διατάξεις όπως οι διατάξεις για το «ΘΗΣΕΑ» ή το Εθνικό Δημοτολόγιο είναι σαφώς θετικές διατάξεις, δεν συζητείται αυτό. Το θέμα όμως είναι, υποκρύπτουν κάποιο όραμα για ένα καινούργιο κράτος ή για την επανίδρυση του κράτους, όπως επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Αρχηγός της; Κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα παράδοξο που υπάρχει και απευθύνομαι πιο πολύ στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.

Από τις δηλώσεις που έχω δει στο πρόγραμμά σας που το έχω διαβάσει επανειλημμένα και το έχω επαινέσει σε ορισμένα σημεία και σε άλλα σημεία έχω διαφοροποιηθεί, διακρίνω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επικαθίσει πάνω σε θεσμούς που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια, θεσμούς που αγαπητέ μου Προκόπη Παυλόπουλε, τους πολεμήσατε. Σου θυμίζω ότι αποχωρήσατε όταν συζητούσαμε για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σου θυμίζω ότι εσύ ήσουν μάλιστα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όταν είχατε σφοδρή αντιπαράθεση με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ». Και υπάρχουν σ' αυτό το νομοσχέδιο θετικές διατάξεις. Και εγώ θα προτιμούσα να πούμε ναι επί της αρχής και το λέω ευθαρσώς γιατί είναι θετικές οι διατάξεις. Όμως, αυτές οι θετικές διατάξεις - γιατί σας βλέπω να έχετε μία αυταρέσκεια και δεν πρέπει να την έχετε την αυταρέσκεια, ακόμη και στην αρχή που είστε νέα Κυβέρνηση- για σκεφθείτε αν δεν υπήρχε ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», θα υπήρχαν; Θα υπήρχε το «ΘΗΣΕΑΣ»; Θα υπήρχε το Εθνικό Δημοτολόγιο σε πέντε χιλιάδες κοινότητες; Καμία σοβαρή μεταρρύθμιση στο κράτος δεν θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά για σκεφθείτε επίσης: Είπε ο Υπουργός, είμαι υπέρ της άποψης των μικρών βημάτων. Δηλαδή δεν έχετε όνειρο για το κράτος; Εδώ θα μείνει;
 

Αν θέλετε να κάνω κι εγώ την αυτοκριτική -γιατί υπηρέτησα σε τέτοια κρίσιμα σημεία ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης- και το ΠΑΣΟΚ προς το τέλος είχε αποδυναμώσει τους ρυθμούς του, είχε χάσει τη μεταρρυθμιστική του ορμή. Γιατί αν θα ρίξουμε μία πραγματική, ειλικρινή ματιά στο παρελθόν, θα δούμε ότι κατά βάση τρία μεγάλα πράγματα έγιναν για το κράτος: Στις δομές του κατ΄ αρχήν ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια, στις εσωτερικές του λειτουργίες η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με αποκορύφωμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στο ανθρώπινο δυναμικό ο τρόπος εισαγωγής των παιδιών μέσω ενός αξιοκρατικού συστήματος.
Αν, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητέ μου Προκόπη Παυλόπουλε, ρωτούσες εμένα ποιο θα ήταν το όνειρό μου για το ελληνικό κράτος θα σου απαντούσα το εξής, με το δεδομένο βεβαίως ότι όλοι οι θεωρητικοί του κράτους και εσύ είσαι ένας εξ αυτών, Προκόπη- είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με κορυφαία την συνάντηση των Δελφών. Εκεί, λοιπόν, είχαμε διανοούμενους από όλο τον κόσμο και όλοι αυτοί και οι πολιτικοί λένε ότι το κράτος είναι τρία πράγματα: οι δομές, οι εσωτερικές λειτουργίες και το ανθρώπινο δυναμικό που αυτά σε μια αρμονική σύνθεση μας δίνουν ένα κράτος όπως το επιθυμούμε και όπως είναι αναγκαίο για τη σημερινή περίοδο.
 

Αν λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, πάμε στις δομές, είμαστε μια μικρή χώρα και για να μπορέσουμε να αντέξουμε στον ανταγωνισμό πρέπει να έχουμε ένα κράτος απλό, λιτό και αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι στις δομές του θα έχει δέκα με δώδεκα Υπουργεία, τα οποία θα έχουν μόνο τη χάραξη και την άσκηση των δημοσίων πολιτικών και καθόλου εκτελεστικές αρμοδιότητες. Θα έχουμε δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης: περιφέρεια με αιρετό περιφερειάρχη και ενισχυμένους δήμους. Δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς ακόμα μετεωρίζεται και η παράταξή μου πάνω σ' αυτό και μετεωρίζεται και η Αριστερά. Βεβαίως απόληξη αυτού θα είναι ένα δίκτυο διανομής των υπηρεσιών του, των προϊόντων του που είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αυτή πρέπει να είναι η δομή του κράτους.

Στο θέμα των εσωτερικών λειτουργιών, πρέπει να δώσουμε δύναμη στην κοινωνία της πληροφορίας και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερους ρυθμούς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα- προκειμένου να φθάσουμε σε ένα εσωτερικό πεδίο πολύ καλής εσωτερικής λειτουργίας του κράτους με τις καλύτερες δυνατές εκροές για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, αγαπητέ μου Προκόπη Παυλόπουλε, τι χρειαζόταν αυτή η ρύθμιση που έφερες; Εμείς, ορισμένοι «Πασόκοι» θεωρούσαμε στίγμα τη ρύθμιση Κουτσόγιωργα για τους γενικούς διευθυντές. Τι νόημα έχει αυτή η ρύθμιση που εξανδραποδίζει ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση; Δεν θα μπορούσες να συνδέσεις εσύ ο διανοούμενος, ο πανεπιστημιακός, ο εξαιρετικός πολιτικός τη θητεία σου μ΄ ένα νόμο για την εσωτερική αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης, να μας καλέσεις όλους σ΄ ένα διάλογο και όπως καθιερώσαμε το ΑΣΕΠ -και έφυγε αυτό το στίγμα από τους πολιτικούς- να έχουμε και ένα αντίστοιχο ΑΣΕΠ στο εσωτερικό της διοίκησης;
Αυτά είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, τα μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν για να έχουμε ένα κράτος αντάξιο των σημερινών περιστάσεων.

Σε ό,τι έχει σχέση τώρα με την Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά που γίνονται είναι σπαράγματα μιας άλλης εποχής που την έχουμε ξεπεράσει. Θετικές διευθετήσεις, αλλά διευθετήσεις. Δεν κομίζετε, αγαπητέ μου Προκόπη Παυλόπουλε, νέες ιδέες. Εγώ θα ήθελα να πω -και να κλείσω μ' αυτές- τρεις-τέσσερις ιδέες που τις είπα και στην επιτροπή.
Πρώτο σημείο. Πρέπει να πάμε στο φόρο επιτηδεύματος -παγκοσμίως αυτός είναι ο πόρος της Αυτοδιοίκησης- που να βεβαιώνεται και να εισπράττεται από την Αυτοδιοίκηση. Εν σπέρματι υπάρχει αυτό στη Δωδεκάνησο, που είναι κατάλοιπο των Ιταλών.
Δεύτερο σημείο -αυτό που είπε και ο συνάδελφος Αντώνης Μπέζας και ο εισηγητής μας και χαίρομαι που το υιοθέτησαν- είναι η αυτοχρηματοδότηση των έργων της Αυτοδιοίκησης. Μόνο έτσι θα εισρεύσουν πόροι και ιδιωτικοί και επιμένω- από το τραπεζικό σύστημα. Σήμερα η Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιεί το τραπεζικό σύστημα μόνο για λειτουργικούς πόρους και όχι αναπτυξιακούς.

Τρίτο σημείο είναι η μεγάλη υπόθεση του τοπικού εσόδου. Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις, Βαγγέλη Βενιζέλο είχες κάνει και ειδική αγόρευση γι' αυτό- η μεγαλύτερη κατάκτηση του Συντάγματος στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης ήταν αυτό, το τοπικό έσοδο, και ακόμα δεν έχουμε φέρει τον εκτελεστικό νόμο, προκειμένου να ανοίξει τα φτερά της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτο σημείο -και κλείνω μ' αυτό- είναι το εξής: Αφού πια δημιουργείται μια γενιά ηλεκτρονικών προϊόντων μετά το TAXIS, αγαπητέ Απόστολε Φωτιάδη -που μας έδωσες την πρώτη γενιά ηλεκτρονικών προϊόντων- και Γιώργο Φλωρίδη, τώρα έρχεται το Εθνικό Δημοτολόγιο, θα έλθει σύντομα το θέμα με τα ασφαλιστικά ταμεία και το θέμα με τις στρατολογίες, μπορούμε από τώρα να προετοιμάσουμε την πλαστική κάρτα του δημότη, την «έξυπνη» κάρτα για την άντληση πιστοποιητικών από το κράτος. Όπως είναι η πλαστική κάρτα του χρήματος που μπορεί ο πολίτης να συναλλάσσεται μέσω μιας κάρτας με τον ίδιο τρόπο να μπορεί να συναλλάσσεται με τη διοίκηση και με το κράτος. Είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμάσουμε αυτό το βήμα.
Με δύο λόγια, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι επαρκές το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το παρόν, έχει μία πολύ χαλαρή και ήπια ματιά για το τι θέλουμε από το σημερινό κράτος, αλλά είναι και πολύ αδύναμο, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις ανάγκες της εποχής και για ένα κράτος που πραγματικά θα πάει μπροστά τη χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

 

 

 
 

Η Κασσιανή Μπένου στην "Ε": "Υπάρχουν πολλά διαμάντια στο πολιτιστικό παρελθόν της Καλαμάτας"
  

 
 

"Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων "
  

 
 

Αναγόρευση του Σταύρου Μπένου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Hellenic American University
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται το ταξίδι του Διαζώματος μέχρι σήμερα
  

 
 

Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου, προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια, με θέμα: «Πολιτικός Λόγος»
  

 
 

Oμιλία Σταύρου Μπένου TEDx Academy 2016
  

 
 

Παρουσίαση της έκδοσης «Επίλογος» του 2015
  

 
 

Ο Σταύρος Μπένος στα «Φώτα της πόλης»
  

 
 

Τηλεφωνική Συνέντευξη του Σταύρου Μπένου στο ΒΗΜΑ FM 99,5
  

 
 

Μαχόμενη πολεοδομία για την ανάπτυξη της πόλης
  

 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος
στο LIFO.gr
 
 

  
Ο μελισσοκόμος
του Στ. Μπένου
 
 

  
20 χρόνια Σταύρος Μπένος
βίντεο αφιέρωμα
 
 

  
Το κίνημα των πέντε δημάρχων μπορεί να γίνει το όχημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας
 
 

  
Οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά
 
 

  
Ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου στο ΙΣΤΑΜΕ: ΠΑΣΟΚ και διοικητική μεταρρύθμιση: μια μοιραία σχέση
 
 

  
Πως θα αλλάξει
η δημόσια διοίκηση
 
 

  
ΟΓΑ και
αρχαία θέατρα
 
 

  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για τα εγκαίνια του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης
 
 

  
Ν' αγαπάς την ευθύνη
 
 
 
  
Πέρα από το μικρό ή μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για
μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

 
 
 
  
Ο ευτυχής κύριος Μπένος
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος, Δρόμοι - ET1
"Μία προσωπική αφήγηση"
 
 
 
  
Σταύρος Μπένος
"...ο δρόμος δεν υπάρχει"
Μαγικός φανός
Κανάλι βουλής
 
 
 


  
Με τους πολίτες ψηλά
 

 
 

Σταύρος Μπένος - 20 χρόνια
 
 
     
 
 
 

Μία πρώτη γνωριμία


 
43η ΧΕΝΙΑ
Τιμητική διάκριση


Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία

Κάνουμε τον
πολιτισμό
πολιτική μας

3 χρόνια ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς

Η πολιτιστική
Καλαμάτα

Πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙΑΣ
                          
           
 
 


Αρχή σελίδας ^

Σταύρος Μπένος, Μπουμπουλίνας 30 (1ος όροφος) - Τ.Κ.: 106 82, Τηλ.: 210.82.54.256, Fax: 210.82.54.258
Νομικό Σημείωμα  |  Συμφωνία χρήσης και υπηρεσιών  |  Copyright © 1998 - , Σταύρος Μπένος - Web: www.benos.gr, E-mail: [email protected]

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σπύρος Κατσαντώνης